Tema:
-> unge i 60'erne

:: De glade 60'ere
:: Radio Mercur
:: Fjordvilla
-> Tøjmoden
:: Knallerten

* Tøjmoden. Fra strutskørt til lårkort og langt hår

1960’erne spænder vidt modemæssigt, når vi ser på dametøjet. I begyndelsen af årtiet videreførtes den søde ungpige-mode med strutskørter – kjoler med vidde, understøttet af stivede underskørter – som man kendte fra slutningen af 1950’erne. Hertil brugte man skjortebluse eller det fornuftige uldne cardigansæt. Det brede bælte fuldendte kostumet.

Efterhånden skulle tøjet være mere ladylike – nu blev det den lille spadseredragt i streng chanel-stil med jakke uden krave og snæver nederdel, der prægede modebilledet. Stilen var opkaldt efter den franske modeskaber Coco Chanel, der også var den første til at tage solbad helt tilbage i 1930’erne. Siden er det solbrændte look blevet normen med overdreven solbadning og risiko for hudkræft til følge.

Håret skulle fylde mere og mere i 1960’erne. Derfor brugte man at toupere håret. Skulle det fylde endnu mere, kunne man kan sætte det op med en valk af kunstigt hår inden under. Det siges at nogen endda brugte endda franskbrød og fik mider i hovedbunden. Man kunne også få håret til at fylde ved at bruge Carmen Curlers. Det var en dansk opfindelse gjort af Niels Chr. Jørgensen og sat i produktion i 1963. Det bestod af et sæt plastikruller, der blev sat strøm til i 6 ½ minut, så de blev varmet op. Derpå blev de sat i håret, og så håbede man på at få krøller. Det fik man også, men de var ikke holdbare.

Smykkerne var ofte af plastik. Det var billigt og skulle ikke pudses. Perlekranse med bitte små perler i mange kulører var meget populære. Ofte havde man mange på samtidig og slog evt. en knude på dem for at holde styr på dem.

Med ungdomsoprøret i 1968 fulgte en hidtil uset frigørelse fra gamle normer, ikke mindst seksuelt. Det sås også i tøjmoden. Den sexede lårkorte mode kom frem samme år. Det var også i slutningen af dette årti, at en radmager model ved navn Twiggy dannede mode: Nu skulle alle være superslanke. Dette fænomen har holdt sig siden, trods skiftende moderetninger, med spiseforstyrrelser til følge hos mange unge piger.

* Herremoden

Også herremoden, der traditionelt er mere konservativ, undergik forandringer i 1960’erne. Det pæne jakkesæt blev afløst af en ternet jakke over smalle ensfarvede, men stadig mørke bukser. Hertil hørte en kulørt skjorte (ikke den hvide stilige) og et smalt slips. Til hverdagsbrug afløstes jakken af en striktrøje eller en sweaters om vinteren. Håret var endnu kortklippet i første halvdel af årtiet.

The Beatles og andre udenlandske bands dannede mode midt i årtiet. Nu brugte de unge mænd også grå jakker med fløjlsrevers i en mørkere farve til pænt brug. Håret blev længere, men var stadig klippet hos en frisør.

Efterhånden kunne unge mænd endog tillade sig at gå i arbejdsbukser, de såkaldte blue jeans eller cowboybukser, og undertrøje, den såkaldte T-shirt. Til en start var det nok mest en strikket bomuldsbluse med høj hals, der var sagen, så man stadig kunne bruge slips.

Med hensyn til overtøj brugte begge køn læderjakke ved periodens slutning.

Tilbage til top

Tekst: Eva Tønnesen 2005

¤
¤
¤

¤
¤

ROCK OG POP
JAZZ
KLASSISK
FOLKEMUSIK
¤
¤