Tema:
-> unge i 60'erne

:: De glade 60'ere
:: Radio Mercur
-> Fjordvilla
:: Tøjmoden
:: Knallerten

* Fjordvilla

Arbejderbevægelsens højborg, Fjordvilla, var et af de helt store spillesteder for den rytmiske musik, bl. a. pigtrådsmusikken. På koncertsøndage kunne der være kø langt ud på Skolegade. Alle gæsterne defilerede forbi en buffet, hvor de betalte entré. Som bevis på betalingen fik de et stempel på håndryggen.

Det var lidt uldent i konturerne, men til gengæld langtidsholdbart. Selv mange dages håndvask kunne ikke slette sporene. Pengene gik lige i en skuffe i buffeten, uden at der blev udstedt kvittering eller ført regnskab med, hvor mange man lukkede ind. På de store dage kunne antallet gæster få enhver brandmajor til at blegne. Der var flere hundrede for meget, og folk stod som sild i tønde.

De mange gæster var med til at nedslide huset. I 1977 ”sluttede ballet”. Arbejderbevægelsen havde solgt det hæderkronede Fjordvilla til Roskilde amt til idrætsanlæg for Amtsgymnasiet, da det ville være for dyrt at renovere stedet, så det kunne leve op til myndighedernes krav. Huset blev nedrevet. Det blev til 300 vognlæs, der blev kørt bort og fyldt i 2 tømte grusgrave uden videre tanke på en eventuel forureningsfare. Nogen ting har dog overlevet, f. eks det gamle jernporcelæn med husets navn på kanten af tallerkener og kopper. Pengeskuffen fra den gamel buffet overlevede også. Den blev fisket op af skrotdyngerne af en af de tidligere pigtrådsmusikere, hvor den vakte gamle minder om en svunden tid.

Tilbage til top

Tekst: Eva Tønnesen 2005

¤
¤
¤

¤
¤

ROCK OG POP
JAZZ
KLASSISK
FOLKEMUSIK
¤
¤