Portræt af Mathisson-Hansen, malet af August Jerndorff.

Mathisson-Hansens private orgel står nu på Roskilde Adelige Jomfrukloster.

Hans Mathisson-Hansen

Hans Matthison-Hansen (1807-90) stammede fra Flensborg. Han kunne tegne og spille adskillige instrumenter. Efter konfirmationen blev han sendt til København 16 år gammel, hvor han blev elev hos Eckersberg, en af tidens store kunstnere. Den unge kunstner prøvede en tid at dyrke både kunsten og musikken, men blev efterhånden klar over, at han måtte vælge. Han blev rådet til at spørge tidens store musiknavn, C.E.F. Weyse til råds.

Matthison-Hansen mødte op hos Weyse i Kronprinsessegade med en pakke med sine egenhændige kompositioner. Weyse så dem igennem og spurgte den unge kunstner: ”Hvor har De lært General-Bas?” Svaret lød: ”Ingensteds.” Weyse bemærkede hertil: ”Hm, De maa dog have lært Noget for at skrive disse Kvartetter, det kan jeg ikke selv.” Hans svarede benægtende, og Weyse bemærkede hertil: ”Ja, men saa er De jo født Musiker.”

I 1831 blev stillingen som domorganist ved Roskilde Domkirke ledig. Weyse blev spurgt til råds, og den eneste han kunne anbefale var Matthison-Hansen, som derfor fik stillingen i 1832.

I slutningen af 1839 døde landsfaderen, kong Frederik den 6. Weyse blev bedt om at spille på Raphaëlis-orglet, men svarede: ”De har jo Deres egen Organist derude, og han skal nok vide at hævde sin Plads.” Domorganistens orgelfantasi, der indledte bisættelsen, var inspireret af folkevisen om Dronning Dagmar og kendt under samme navn. Kompositionen blev det helt store gennembrud for Matthison-Hansen, der nu også gav koncerter i udlandet og siden ved hoffet. Alle skulle høre orgelvirtuosen.

Mathisson-Hansen nåede at lave en lang række orgelkompositioner, der stadig spilles og indspilles i kirke og på CD.

<< Roskildes komponister

*

¤
¤
¤

¤
¤

ROCK OG POP
JAZZ
KLASSISK
FOLKEMUSIK
¤
¤