*

Byparkkoncerterne i Roskilde

I 1922 opførtes en musiktribune i den nyanlagte bypark. Her har diverse orkestre og bands siden 1924 henrykt roskildenserne ved de såkaldte Byparkkoncerter. Musiktribunen er siden fornyet et par gange. I begyndelsen var det lokale orkestre, der leverede musikken. Ofte stod musikdirektør Chr. Sørensen på podiet iført høj hat, når han dirigerede byorkestret. Den høje hat var symbolet på den gamle spillemandsværdighed. Repertoiret var Lumbye og Strauss og anden klassisk underholdningsmusik.

I 1930’erne fulgte musikdirektører som Asborg, Billesbølle og Steenslev. Flere af disse dirigenter havde deres rødder i regimentsmusikken, der blev afskaffet i 1932. I 1930’erne var Roskilde Amatørorkesters koncerter i Byparken meget velbesøgte, når Billesbølle svang dirigentstokken. De tidligere militærmusikere tog en del af repertoiret med sig fra deres gamle orkester. Især et bestemt nummer huskedes tidligere af mange roskildensere fra disse koncerter i Byparken, nemlig Albergs virtuose trommesolo ”Tune-stillingens fald”, som han selv havde komponeret.

I sidste del af 1900-tallet ændrede koncerterne karakter. Nu blev det en udenbys musikimpresario, der hyredes til at lægge program og arrangere Byparkkoncerterne med udenbys musiknavne. Brug af forstærkere kunne efterhånden gøre det til en tvivlsom fornøjelse at være nabo til Byparken med idelige klager til følge over den høje musik, men var man publikum, kunne det næsten ikke blive højt nok.

< Klassisk musik

*

¤
¤
¤

¤
¤

ROCK OG POP
JAZZ
KLASSISK
FOLKEMUSIK
¤
¤