> Jazzbands
> Jazzklubber

Artikler:
:: Povl Nielsen: Jazz i Roskilde
:: Jazz, det er jo negermusik (Om Lighthouse Jazz Club interview med formand Bent Jørgensen )

*

Jazzens første 24 timer i Roskilde

I 30'erne fik Roskilde Katedralskole en ny musiklærer. Den nyuddannede lærer havde talent, men havde desværre samtidig en smag for jazz. Den nye lærer var Aksel Schiøtz, senere verdenskendt i Danmark som Den maskerede tenor. Og Aksel Schiøtz underviste altså sine elever i jazz, hvilket ikke alle brød sig om.

I 1933 overtalte Schiøtz skolens ledelse til at droppe årets traditionelle juleoratorium og istedet opføre "24-timer - et jazzoratorium" Teksten var skrevet Sven Møller Christensen og musikken af Bernhard Christensen, en pioner inden for dansk jazz. Forfatter og komponist kom til Roskilde og satte jazzoratoriet op sammen med Aksel Schiøtz og hans elever fra Roskilde Katedralskole. Dermed var den farlige "negermusik" kommet til Roskilde.

Jazzoratoriet udviklede sig til Roskildes Jazzklub, der jævnligt afholdt musikaftener. Centrum for det spirende miljø var Aksel Schiøtz . Han forlod Roskilde i 1935 for at forfølge sin sangkarriere. Sangen "Geografi ", fra jazzoratoriet 24-timer blev en af Aksel Schiøtz første pladeindspilninger .

*

¤
¤
¤

¤
¤

ROCK OG POP
JAZZ
KLASSISK
FOLKEMUSIK
¤
¤